Dit was een zeldzaam zomers genot...Over een verhoog stapten we met z’n
vieren de kleurrijke vissersboot op, met zijn al even oude en gezette
gastheer - kok en ex-visser op negen boten - met snor. ‘Hoi’, zei de man. Wij groetten ook,
beleefd, lachend en nieuwsgierig. De bruin-wit-zwart gevlekte hond kwispelde en
blafte. De kleurrijke vlaggetjes wapperden welkom...
Het water stroomde in een open bak
vol beweeglijke kreeften met vastgebonden vlijmscherpe scharen. Boven op hun open bak stond een
troebel exemplaar met allerlei - voor mij toch - onherkenbare vissen. Achter de kreeft - en vissenbak twee
verschillende oventjes met schouw: de grootste om paling te roken, de kleinste
- met een pot al koekend water - voor de kreeften. Iets verder, links van de lange
houten tafel, straalden een groep oranje stinkertjes (tagetes) in de door de keuken
afgedankte zinken (vermoed ik) kookpot met oortjes. Op het plastieken tafelkleed ligt
een pak kleurloze papieren servetten, staat een pot met aangepast vis- en ander
bestek. De kok bracht dat gereedschap, met eenvoudige glazen…
Wat daarna volgde, was een
onvoorspelbaar en onbekend eetavontuur. Het enige wat de lijvige visser-kok
moest weten, was de grote lijn: oester? We knikten. Paling? We knikten weer.
Kreeft? We knikten nog gretiger. Wijn, water (uit de kraan) of Fanta
(uit een plastieken fles)? We zeiden op alles ja, behalve op Fanta. Stap voor stap - onwetend hoe en
wat, en hoe het allemaal zou verlopen - kregen we, letterlijk, een en ander
voorgeschoteld, zonder franjes, zonder extra’s.
Wat je zag is wat je kreeg, maar
het was heerlijk! De eerste etappe: een groot dienbord
met 16 oesters. Voor elk 4 superdikke vlezige exemplaren - uit Ierland, zo
bleek -, te eten of slurpen, naar wens, al dan niet met citroen en/of peper. Het was een eeuwigheid geleden, maar
die glibberige spullen smaakten me.
De tweede en onvoorstelbare etappe:
een grote ovalen vol gezouten TUC-koekjes, met op elk koekje een stukje
gerookte paling. Ik ben geen liefhebber, maar mijn
hartverwarmend gezelschap was verrukt.
Daarna volgde een kreeftselectie
volgens onze wens: een middelmatig dier. Onze kok speurde in de kreeftenbak,
zocht en viste er een stevig exemplaar uit: de zwarte meneer, die na het koken
oranje kleurde. Ik durfde niet kijken en zeker niet luisteren of hij
‘schreeuwde’ terwijl hij in een kokend bad werd vermoord. Hij - of kan het ook
een zij zijn? - woog anderhalve kg. Ons geduld werd niet veel later
beloond: het was een overheerlijk beest uit de Oosterschelde.
Twee uur later stapten we voldaan en
150 euro armer - met plezier - voor dit zeldzaam avontuurlijk visfestijn de boot uit. Voor herhaling vatbaar. Zeker met
ons bijzonder lief gezelschap…
ps. Wil je graag hetzelfde eetfestijn beleven? Stuur een mail naar boekenvanann@gmail.com.
#vis#Breskens#schrijven#lekker