maandag 2 april 2018

Vier maal aandacht voor geïnterneerden…

Niet alleen 'Gevangen geboren' vroeg - en vraagt - aandacht voor geïnterneerden. De laatste weken kreeg deze verwaarloosde groep vier maal aandacht, en dat is goed. Hoe meer hoe liever. Want er is nog veel werk aan de winkel. Er was het rapport van het Comité ter Preventie van Foltering (CPT) van de Raad van Europa, het opiniestuk van Henri Heimans, de parlementaire tussenkomst van Goedele Uyttersprot én het artikel van filmmaakster Ellen Vermeulen.


Het CPT Europa juicht toe dat het aantal geïnterneerden in de gevangenis teruggedrongen is van 1.200 in 2013 tot 560 nu. Maar vermeldt ook dat de psychiatrische annexen in de gevangenissen onvoldoende bemenst zijn.
Daarna uitte de ere-magistraat van het Gentse Hof van Beroep, Henri Heimans, kritiek op het uitblijven van een forensisch psychiatrisch centrum (zoals Pieter Baan in Nederland). Daardoor blijft de stempel ‘ontoerekeningsvatbaar’ krijgen een loterij. Hij wees ook op ontbreken van strenge kwaliteitsnormen voor forensisch psychiatrisch en psychologisch onderzoek en de ondermaatse verloning van de forensische experts. Voor wie deze fijne mens niet kent: hij nam het tijdens zijn loopbaan en nog steeds op voor geïnterneerden en zet zich nu als vrijwilliger in voor hen.
Ook Goedele Uyttersprot (NVA) benadrukte in het parlement de noodzaak van een klinisch observatiecentrum om een kwalitatief en goed onderbouwd verslag op te stellen. Zij uitte ook kritiek op gebrekkige kwaliteit van de psychiatrische verslagen van deskundigen die onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd zijn.

Filmmaakster Ellen Vermeulen schreef dat ze beseft hoe uitzichtloos de situatie van geïnterneerden is. Met haar documentaire ‘9999’ uit 2014 vroeg ze al aandacht voor deze groep. 9999 verwijst naar de datum van vrijlating die op elk dossier van een geïnterneerde zou staan: 31 december 9999…
Ze hebben allemaal gelijk: een observatiecentrum met multidisciplinair team is dringend, maar ook meer psychiaters en psychologen die meer tijd hebben. Want, wat verneem ik uit de startende forensische psychiatrische instellingen en afdelingen? Ik heb begrip en bewondering voor hun leerproces en inzet, maar de patiënten klagen - net als in gewone psychiatrische instellingen - over te weinig therapie, te weinig gesprekken, te weinig behandelingen. Dat frustreert hen en maakt hen boos, dat deprimeert en ontmoedigt hen en mij. 
Ik hoop dat dit startersziekten zijn die met mensen én middelen zullen genezen. 
Ik hoop echt dat we niet in een situatie belanden waarvoor Heimans eerder waarschuwde, nl. dat zonder voldoende zorgverstrekkers, deze centra en afdelingen worden herleid tot getto’s voor gestoorde geesten…



Met dank aan Koen Van Den Eeckhout voor de knappe tekening!


Geen opmerkingen: