vrijdag 28 oktober 2011

Dood en begraven

Mouammar Kadhafi ligt ergens begraven in de Libische woestijn. Het zal er nu kaal, heet en eenzaam zijn. De slachtoffers van zijn voormalig geheim agent liggen begraven in Lockerbie. Het is er nu koud, groen en ze zijn niet alleen. Dat heb ik in augustus gezien.


Lockerbie ligt aan een bijna ongemerkte afrit tussen Glasgow en London en werd 23 jaar geleden in hart en ziel getroffen.
De school is uit, het centrum loopt vol jeugd in uniform, op zoek naar een broodje cheese and ham en een betere toekomst. In het Schotse dorp zijn de zichtbare littekens weggewerkt van de terroristische aanslag op Pan AM 103 van Pan Am op 21 december 1988; de onzichtbare zeker niet. 270 doden in en op een kleine gemeenschap, dat blijft kleven. The place to be is het kerkhof waar de slachtoffers begraven liggen. Een ge- of herdenkinsgmonument met mini-museum.

Nog elke dag komen bezoekers aan om te zien en te voelen waar zij liggen. Voor familieleden wellicht een must, voor ons niet meer dan een plas- en eetstop en een toeristische attractie. Het leven kan hard zijn.

Ook voor Khadafi. Zijn lijk is als een oorlogstrofee tentoongesteld, zijn dood was - na gevangenneming - een heuse moord. Hij is nu dood en begraven.

Geen opmerkingen: