maandag 31 oktober 2011

Bangkok zonder de zondvloed

Wat gevreesd werd, is dit weekend niet gebeurd. Gelukkig…
Bangkok is niet ondergedompeld. De
Chao Phraya heeft zich ingehouden.
Weet emand of het paleizencomplex Wat
Phra Kaeo
en de drijvende markt Damnoen Saduak gespaard bleven van wateroverlast?
Klik op de foto's om ze te vergroten

vrijdag 28 oktober 2011

Dood en begraven

Mouammar Kadhafi ligt ergens begraven in de Libische woestijn. Het zal er nu kaal, heet en eenzaam zijn. De slachtoffers van zijn voormalig geheim agent liggen begraven in Lockerbie. Het is er nu koud, groen en ze zijn niet alleen. Dat heb ik in augustus gezien.


Lockerbie ligt aan een bijna ongemerkte afrit tussen Glasgow en London en werd 23 jaar geleden in hart en ziel getroffen.
De school is uit, het centrum loopt vol jeugd in uniform, op zoek naar een broodje cheese and ham en een betere toekomst. In het Schotse dorp zijn de zichtbare littekens weggewerkt van de terroristische aanslag op Pan AM 103 van Pan Am op 21 december 1988; de onzichtbare zeker niet. 270 doden in en op een kleine gemeenschap, dat blijft kleven. The place to be is het kerkhof waar de slachtoffers begraven liggen. Een ge- of herdenkinsgmonument met mini-museum.

Nog elke dag komen bezoekers aan om te zien en te voelen waar zij liggen. Voor familieleden wellicht een must, voor ons niet meer dan een plas- en eetstop en een toeristische attractie. Het leven kan hard zijn.

Ook voor Khadafi. Zijn lijk is als een oorlogstrofee tentoongesteld, zijn dood was - na gevangenneming - een heuse moord. Hij is nu dood en begraven.

woensdag 26 oktober 2011

Geen tijd

Ik had zoveel willen schrijven…
-        over de World Soundtrack Awards, zaterdagavond in Gent waarvan ik vooral de muzikale-filmische ode aan Ronni Sue Chasen (1946-2010) onthoud. Chasen was een grote dame met een hart voor het Gentse filmfestival en vooral filmmuziekcomponisten. Ze was, tot ze vermoord werd, de belangrijkste vertegenwoordigster van de Amerikaanse filmsector en tevens persagente van bekende regisseurs en filmcomponisten. Op 16 november 2010 werd ze, onderweg naar huis, na de première van de film Burleske, overvallen en met vijf schoten afgemaakt. De zoektocht naar de moordenaar en zijn motieven deed zoveel stof opwaaien dat haar leven nu zelf een scenario waard is. Hans Zimmer, uit haar stal, maakte een geweldige indruk met zijn band. Muziek is een essentieel bestanddeel van een goede film. Je beseft het niet als je kijkt, maar je hoort en voelt het meteen als het niet klopt.

-        over Spielberg en Kuifje oftewel Tintin. Al is dat manneke journalist: ik ben nooit echt dol geweest op hem of zijn hondje. En ook niet op ‘duizend bommen en granaten’;

-        over Museum M in Leuven waar ik werd ontroerd door de prachtige teksten van Nederlander en jeugdschrijver Toon Tellegen. ‘Ik wou… dat geluk een ding was en dat ik het ergens vond en mee naar huis nam.’ Een zin uit één van zijn vele pareltjes. Ook de kindertekeningen van Ingrid Godon spreken boekdelen.
… maar de tijd ontbrak.

vrijdag 21 oktober 2011

Levenslang

Levenslang krijgt R.J.
De ouders van de slachtoffers hebben dat ook.
Het proces is voorbij. Na vier weken. Oef.
4 dagen zouden wellicht voldoende zijn geweest.
Het dossier bevat voldoende bewijzen om hem schuldig te verklaren.

Geef mij maar rechters en geen volksjury.
Geef mij maar een rechtszaak en geen show.
Geef mij ‘facts and figures’ en bewijzen.
En geen twijfels, geen vermoedens en geen fantasie.



Beestjes

Vandaag las ik in Het Nieuwsblad een kort verslag van Yves Maccho over Gentse studenten die gisteren insecten aten. Twee derde van onze wereldbevolking eet insecten en ze vonden het nuttig dat ook eens te proberen. Ik deed dat ook in Thailand (2005) en knabbelde op een gefrituurde sprinkhaan en dito worm. Echt veel smaak hadden die beestjes niet. Krokant waren ze wel. Het bewijs van het toenmalige aanbod aan die Thaise eetkraam voeg ik erbij. Ik had wel genoeg met twee stuks (on)gedierte... slik.
Dat doet me denken aan de beestjes op mijn huwelijksreis in India. Maar dat verhaal vertel ik later wel eens.

dinsdag 18 oktober 2011

Welke kenmerken hebben psychopaten?

Studente Lucy Chezzi ontwikkelde in haar masterscriptie een nieuwe methode om psychopaten beter te kunnen beschrijven, door middel van kenmerken in de persoonlijkheid.
Welke kenmerken hebben psychopaten?
-        Ze lijken erg vriendelijk, maar door hun egocentrisme zijn ze niet echt in andere mensen geïnteresseerd.
-        Ze hebben een gebrek aan gewetensvolheid.
-        Ze zijn weinig ambitieus, onordelijk en hebben ze geen zelfdiscipline.
-        Ze zijn vaak energiek en avontuurlijk.
-        Ze worden niet snel bang. Een levenslange gevangenisstraf zal hen niet snel afschrikken.
-        En een psychopaat heeft weinig vermogen tot fantaseren.

Je kan de scriptie van Lucy Chezzi lezen op www.scriptiebank.be




Nieuwe serie op VRT: De rechtbank

Maandag 24 oktober start een nieuwe reeks op VRT: De Rechtbank.
De trailer van Woestijnvis is veelbelovend, ik kijk er naar uit.
Het wordt geen fictie maar justitie in het echt.
Het leven zoals het is/was:

op de rechtbank van eerste aanleg in Gent!
Eindelijk....